Kuskus / Something delicious II.

V pravidelném vyvařování se nijak nevyžívám a děsím se okamžiku, kdy ho budu nucena okolnostmi provozovat každý den. Navíc se obávám, že do tajů toho opravdového kulinářského světa nikdy neproniknu. Nicméně občas se ke mně dostane zajímavý a jednoduchý recept, který nevyžaduje složité nakupování speciálních ingrediencí, takže neodolám a své nejbližší tak jednou za čas překvapím nějakou lahůdkou, kterou si zpravidla oblíbí. Pokud se mi ji ovšem nepodaří připálit a podobně, což bych nerozmazávala.

    Nuže k věci. Nedávno jsem si od kamaráda vyprosila recept na kuskus, o kterém stále básní a podezřívám ho, že je živ skoro jenom o něm. A protože jsem ho vyzkoušela, sklidila za něj náležitou pochvalu a prosby o zopakování, říkám si, že bych se o něj měla podělit.

I don’t really enjoy regular cooking and a vision that I will be forced by circumstances to cook every day scares me. And I am afraid that I will never discover the mystique of real culinary world.Nevertheless sometimes I find easy and tasty looking recipe by which I can’t resist, so then I’m surprising my close friends with some new dainty, which is generally becoming their fav usually…As far as I don’t burn the food, but I wouldn’t speak about it now…
    To the point. Recently I have got recipe of couscous form my friend, who is always rhapsodizing about it and I suspect him from eating nothing else but couscous. And because it gained some success and I was asked for re-enactment, I said to myself I should share it with you.

 

KUSKUS S FETA SÝREM

Na olivovém oleji zpěňte cibulku, zasypte kari, nechte chvíli „pražit“, postupně přidávejte kuřecí maso, na kostičky nakrájenou cuketu, pak papriku a nakonec rajčata. Sůl, pepř. Samotný kuskus stačí zalít horkou vodou, přiklopte a nechte pár minut odpočívat. Podle potřeby vodu přilijte, ale nepřelijte:) Místo vody je dobrý kuřecí vývar a přiměřeně bílého vína. Směs s kuskusem se pak zamíchá dohromady se sušenými rajčaty, posype černými olivami a feta sýrem.

COUSCOUS WITH FETA CHEESE
Firstly, you should froth onion on olive oil and add indian curry and brown it a bit. Subsequently add chicken meat, on the cubes sliced cuketa, then peppers and in th end tomatoes. Salt, pepper. Couscous just overflow with hot water, cover up and leave for a while. If necessary you can add more water. Instead of water you can use chicken broth and reasonably of white wine. Everything put together and add dried tomatoes, black olives and feta cheese on the top.

 

Takže takhle nějak by mohl vypadat, včera jsem ho na Michalovu party udělala pro dvanáct lidí… Ještě malé vylepšení – rukola, kterou teď dávám do všeho:) Jak také vypadá kuskus?

My yesterday couscous, behind this plate is dish with it for twelve people made for Michal’s party:) One more improvement – rucola;) How also couscous looks like?

 

No a nakonec ještě pár tipů. Místo fety se dá použít balkán, ale já bych ho být vámi nejdřív zalila horkou vodou a nechala ho tak cca 5-10 minut odležet. Není pak tak slaný, naopak je hezky mazlavý, teplý, a úplně mňam. A za další nabízím tip na můj nejoblíbenější obchod s kořením. Jestli nemáte možnost navštívit ten plzeňský, zkuste alespoň ten internetový. Sice tak krásně nevoní, ale zato je v něm všechno jako na dlani. Koření Formaggio nebo Sušená rajčata jsou výborná a při nedostatku těch opravdových také udělají svojí službu.

Finally I would like to give you few tips. Feta cheese is possible to trade off for balkan cheese, which is really good if you put it for 5-10 minutes into he hot water. Aftre that it is not so salty at all and it’s pasty, warm…yummy… Next tip is on my the most favourite shop with spices. The real one is in the Pilsen, internet one here. Spice called Formaggio od Dried Tomatoes are delicious and if you have no real ones, they also do good turn.

obchůdku Koření od Antonína vám doporučuji nechat si přibalit i Česnekový pepř, Salát pikant a Nasi goreng. (Na obrázku)

In Spices from Antonin I recomend mixtures of Garlic Pepper, Piquant Salad and also Nasi Goreng.(On the picture)

 

A těm, kdož jsou už předem líní při pomyšlení na mytí nádobí a větrání připálené cibulky, doporučuji navštívit kouzelnou vyhlídku Máj, podrbat za ušima kravičky a na závěr se stavit v námi nově objevené restauraci Rozmarná, kde si prostě musíte dát lososovou polívku!

For those who are already lazy to wast the dishes and air the room because of burn onion I recommend to go on a trip to see magic outlook called Maj, close to Prague. On the way home you should visit our new finding – restaurant Rozmarna, which means wayard:) You have to try their salmon soup!

Dobrou chuť přeje kolektiv jídelny Vinohradský kotlík.

So bon apetit, your eating club!

Vlastnosti: , , ,

Napsat komentář

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Log Out / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Log Out / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Log Out / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Log Out / Změnit )

Připojování k %s


%d bloggers like this: